Babyknuffels moet je absoluut niet vergeten aan te schaffen

Animatiefilm laten maken

De meeste ouders geven aan hun baby een knuffel vlak na de geboorte. Het is een mooi gebaar om je kindje een vriendje te geven zo vlak na de geboorte, maar er zit meer achter dan je denkt. Babyknuffels zijn namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje en kunnen veel voor hem of haar betekenen, zowel voor thuis als onderweg. Al denkt men dat een knuffel altijd een beestje moet zijn, dat is niet waar. Het kan ook een paar sokken zijn of een leuke muts. Hieronder lees je waar je op moet letten als je gaat kijken naar een babyknuffel voor je kindje. 

Dit is waarom die ene knuffel zijn lieveling wordt

Jouw baby kiest uiteindelijk zelf welke van de babyknuffels zijn lieveling wordt. Het is voor ons volwassen vaak een raadsel waarom juist het konijn wordt gekozen in plaats van het hondje. Maar de knuffel wordt door de baby vaak niet gekozen op basis van uiterlijk of materiaal. Je kindje kijkt naar het gevoel dat de babyknuffel hem geeft en waar hij zich het prettigst bij voelt. Dat kan dus dat hondje zijn, of die pluche beer, maar ook iets praktisch zoals een muts. Het woord ‘knuffel’ wordt door jouw kindje dus heel anders geïnterpreteerd dan wij in eerste instantie denken. 

Jouw kindje kan zich vanaf zijn zevende levensmaand gaan hechten aan een knuffel als hij troost nodig heeft. Bijvoorbeeld als hij verdrietig is of ziek is. Het maatje moet waarschijnlijk overal mee naartoe genomen worden en het wordt een belangrijk deel van zijn leven.

Tips om op te letten als je babyknuffels gaat kopen

Uiteraard is veiligheid een belangrijk aspect bij babyknuffels, maar er is nog meer. Zorg dat er bijvoorbeeld geen losse onderdelen zijn, maar verwijder de knuffels ook uit bed als je baby gaat slapen. Vergeet de vieze knuffels niet te wassen en koop geen knuffels die het hele hoofd van je kind kunnen bedekken. 

Als je kindje een lievelingsknuffel heeft, zorg ervoor dat er een reserveknuffel is. Stel dat de originele knuffel kapot gaat of kwijtraakt, dan is je kindje ontroostbaar. Je kunt dit vrij makkelijk voorkomen om een tweede maatje aan te schaffen als reserve. 

Ga je de knuffel van je kindje wassen? Doe dat dan als hij bijvoorbeeld slaapt zodat hij het niet opmerkt. Je kind kan namelijk overstuur raken als zijn kleine vriendje de wasmachine in gaat. 

Dwing je kind niet te vroeg om afscheid te nemen van zijn babyknuffels

Soms zal je als ouder misschien wel genoeg hebben van al die babyknuffels, maar dwing je kind nooit te vroeg om afscheid te nemen ervan. Een kind kiest zijn eigen moment om een knuffel los te laten. Dit gaat bij sommige kinderen sneller dan bij anderen, maar er is niemand die op zijn achttiende levensjaar nog met knuffels slaapt. Je kan het afscheid stimuleren door de knuffel niet elke keer meer mee te nemen op uitjes bijvoorbeeld en je zal zien dat de behoefte bij je kind langzaam slijt.