Cedar hout en andere houtsoorten in de bouw

cedar hout van Cedarland

Een soort hout dat je goed kunt gebruiken in de bouw is red cedar. Cedar hout is erg licht als het gaat om gewicht, maar ook erg sterk. Hierdoor is het goed te gebruiken bij het maken van sauna’s, terrassen, vensters en zelfs gevelbekleding en dakrandafwerking. Naast red cedar licht en sterk is, bevat het ook etherische olie. Deze oliën beschermen het hout tegen vraat van insecten en tegen schimmels en rotten. Deze etherische olie is dus een natuurlijke laag van bescherming. Zo hoef je niet aan de slag te gaan met sterke chemicaliën om het hout te beschermen.

Red cedar: een duurzame houtsoort

Het is slim om cedar hout in en rondom jouw woning te verwerken. Het is namelijk een heel duurzaam materiaal. En duurzaamheid kunnen we tegenwoordig alleen maar stimuleren met de huidige klimaatcrisis. cedar is duurzaam, omdat het redelijk snel groeit. Daarnaast zijn cedarbossen één van de weinig bossoorten, waarbij het gebied groeit, in plaats van dat het ingeperkt wordt. Bovendien heeft cedar niet ontzettend veel water nodig om te groeien, waardoor dit ook voldoet aan het duurzaamheidsaspect. Wat wel jammer is, is dat je in Nederland niet zo gemakkelijk aan cedar kunt komen. Je zult het moeten importeren. Dit is niet zo goed voor het milieu.

Houtsoorten die op cedar lijken

Wil je wel hout gebruiken dat op cedar lijkt, maar het niet laten importeren uit Noord-Amerika? Dat is geen probleem. Je hebt namelijk verschillende houtsoorten die dezelfde eigenschappen hebben als cedar. Zo heb je vurenhout dat net als cedar hout dat stevig en goedkoop is. Echter, het is niet zo goed bestand tegen de verschillende weersomstandigheden. Wil je hout dat net als cederhout hier wel tegen bestand is? Kijk dan eens naar larikshout. Ook deze houtsoort kan goed tegen schimmels en insecten en is bovendien duurzaam. Beide vervangende houtsoorten zijn zacht, wat ze gemakkelijk te bewerken maakt. Dit is handig als je hier bijvoorbeeld meubels van wilt maken.