Veilig trampoline springen voor kinderen

Bijna overal zie je tegenwoordig trampolines. In pretparken, op de camping, in de buurt van scholen, op kermissen en gemeenten die trampolines bij speelveldjes plaatsen. Niet zo gek eigenlijk, want trampolines hebben een enorme aantrekkingskracht. Niet alleen op kinderen, maar ook volwassenen vinden het leuk om er af en toe op te springen. Maar omdat er op een trampoline gesprongen wordt is het erg belangrijk dat er ook op veiligheid gelet wordt. 

Maak daarom afspraken met je kinderen

Bespreek met je kind welke stunts ze kunnen/mogen en welke onverantwoord zijn. Ook is het af te raden om stunts te doen wanneer er meerdere kinderen op de trampoline zijn. De kans is namelijk groot dat ze verkeerd landen of dat een ander kind de lucht in vliegt door de kracht. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een trampoline

Wanneer je zelf een trampoline aan wilt schaffen dan zijn er een paar belangrijke punten om op te letten. Koop een degelijke en stevige trampoline die voldoet aan de veiligheidsnorm ( NEN-EN-71-14). Hierbij moet je voornamelijk letten op de kwaliteit van het staal. Die moet voldoende dik minimaal 1.8 mm zijn en een gegalvaniseerde laag hebben zodat roestvorming niet voor zal komen. Dit geldt ook voor de veren.

Doorgaans wordt er een duidelijke gebruiksaanwijzing meegeleverd, hierin staan alle voorzorgsmaatregelingen in waar je rekening mee moet houden.

De springmat van de trampoline moet waterdoorlatend zijn en in het midden worden gemarkeerd. Je kunt dan aan een minder ervaren springer uitleggen dat dat de meest geschikte plek is om te springen.

Kijk of de trampoline een Europees keurmerk heeft en of er voldoende garantie is op het frame en de onderdelen van de trampoline. Een trampoline met vangnet is natuurlijk nog veiliger.

Veilig met kunstgras 

Wil je helemaal op safe spelen, kies dan voor een InGround trampoline (ingraaf trampoline). 

Vaak zie je kunstgras bij een kinderopvang, omdat kunstgras schokdempend werkt en veilig is voor spelende kinderen. Je kunt kunstgras dus ook gebruiken rond de trampoline. Mocht er een valpartij plaatsvinden, dan wordt de landing vele malen zachter.

Bron: Sportvelden