Hoe kun je een AED gebruiken?

Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, zijn de eerste minuten cruciaal om te bepalen of het slachtoffer dit kan overleven. Direct ingrijpen is dan ook zeer belangrijk, maar moet wel goed gedaan worden. Om iemand die net een hartstilstand heeft gekregen te reanimeren is een AED gebruiken zeer belangrijk. Een AED, oftewel een automatische externe defibrillator, geeft een stroomstoot aan het hart van het slachtoffer om deze weer te laten kloppen. Iedereen kan en mag een AED gebruiken om een slachtoffer te redden. Mocht je nu meer willen weten over hoe je het beste een AED kunt gebruiken, dan kun je via G4S Training & Safety een cursus volgen over hoe dit apparaat gebruikt kan worden. Op deze manier kun je altijd iemands leven redden als dit nodig is.

De AED inzetten

De AED gebruik je wanneer iemand een hartstilstand heeft gekregen en gereanimeerd moet worden. Op steeds meer plekken kun je een AED vinden en deze gebruiken. Dit doe je door de borstkas van het slachtoffer vrij te maken en de elektroden op de blote huid te plakken. De AED scant vervolgens of het een goed idee is om een shock te geven. Er zijn verschillende merken en modellen AED beschikbaar, maar over het algemeen werken ze allemaal hetzelfde. Het enige grote verschil kan hem zitten in waar bijvoorbeeld de elektroden en het scheermesje in verstopt zitten en of de AED gesproken tekst kan oplezen of niet.

Zelf een AED gebruiken

Omdat het bedoeld is om iemands leven te redden en de eerste minuten na het begin van de hartstilstand het belangrijkst zijn om iemand in leven te houden, mag volgens de wet iedereen een AED gebruiken hiervoor. Het gebruik van de defibrillator is voor iedereen te begrijpen. Wil je nu goed voorbereid zijn op dat het een keer nodig kan zijn een AED te gebruiken? Dan kun je bij G4S Training & Safety een AED cursus volgen, zodat je al ervaren bent met hoe dit apparaat werkt. Zo sta je niet voor een verrassing wanneer het er echt op aankomt.