Druiven verbouwen voor verschillende doelen

Ben je opzoek naar een soort druif uitsluitend voor over je prieel, dan kan je elke soort druif kiezen die winterhard is. Wil je graag een druivenstruik om met de druiven sap en jam te maken dan zijn er een aantal soorten geschikt voor dit doel. Sap- en jamdruiven zijn een van de meest winterharde soorten die er zijn.
Wil je graag een pitloze variant voor je salade of gewoon lekker als gezonde snack? weet dan dat deze soort druif bescherming nodig heeft in de winter. De soorten met pit zijn meestal bestand tegen winterkou en zijn vaker sterker.

Druiven voor wijn

Er zijn tegenwoordig verschillende uitstekende druifsoorten die winterhard zijn en zeer geschikt voor commerciële en hobby wijnmakers in koudere klimaten. Sommige van deze soorten zijn ontwikkeld door de universiteit van Minnesota. Als je wijn gaat maken zal je iets langer de tijd moeten nemen om te overwegen welke soort druif je gaat kiezen. Daarnaast maakt het uit wat voor training en snoeiing de druivenstruik nodig heeft. Hoewel deze druiven vers gegeten kunnen worden zijn ze over het algemeen iets zuurder, bevatten ze meer suiker en pitten dan de druiven die geschikt zijn voor op tafel of sappen.

De druiven oogsten van de druivenstruik

Weet je niet zeker wanneer je druiven klaar zijn om te oogsten? De kleur kan er goed uitzien maar betekent dit dan ook dat de tijd rijp is om je eigen druiven te plukken. Je kunt het allerbeste proeven of je druiven van je druivenstruik rijp zijn. Elke variant heeft zijn eigen unieke smaak, dus het helpt als je weet hoe jouw variant zou moeten smaken. Als je niet zeker bent, onthoud dan dat je druif zoet moet smaken en niet te zuur. De zoete smaak van de druif presenteert zich vaak een paar weken nadat je druiven een goede kleur hebben gekregen en vlak voordat je druif gaat krimpen.