Je kind laten skiën of snowboarden?

snowboards

Tot voor kort waren de enige kinderen die je in de sneeuw zag, die op ski’s. Zelfs nu is het debat over of kinderen moeten skiën of snowboarden omstreden. Toen snowboarden zijn weg vond naar de reguliere sneeuwsport, kwam de kwestie van wanneer kinderen konden snowboarden in het spel. Ouders die opgroeiden met skiën, stonden voor de keuze tussen hun kinderen leren wat ze wisten, of hun kinderen aanmoedigen te doen wat ze zo fascinerend vinden. Er zijn redenen waarom deze vraag in het verleden met felle discussies is beantwoord en waarom, nu pas, de schijnbare regels beginnen te versoepelen. Dus moet je kind op de volgende sneeuwvakantie gaan snowboarden of skiën?

Snowboarden is moeilijker

Leren balanceren op een snowboard met snowboard bindingen zal in het begin bijna altijd moeilijker zijn dan leren balanceren op ski’s. Dit is een vrij algemeen erkende waarheid, vraag het aan iedereen die beide heeft geleerd. En dit is zeker hetzelfde voor kinderen, waarschijnlijk zelfs meer. Maar net als bij volwassenen is na een tijdje de balans en techniek geleerd. Dit kan een uur duren, maar ook een week! Dit is afhankelijk van het kind.

Omdat het dus langer duurt om te leren snowboarden voor kinderen, betekent het niet dat je snowboarden dan maar gelijk moet afsluiten. Alsnog kan je dit een kans geven.

Doe wat je leuk vind

Laat je kind beiden opties uitproberen en vraag wat ze leuker vinden en waarom. Zo kan het zijn dat ze snowboarden minder leuk vinden omdat het wat lastiger is. Juist dan moet je ze uitleggen dat ze het een kans kunnen geven zodat ze er beter in worden en dan een keuze kunnen maken.

Hoewel snowboarden op een snowboard in het begin wat lastiger is, kunnen ze er eerder in gevorderd worden dan bij skiën.